IKAN PUYU SAMBAL DAUN KARI
Singgah blog Warisan Petani..Nampak wak goreng dan asam pedaskan ikan puyu siam belaannya..Teringat sambal ikan puyu masak masa balik Kedah hari tu..
Ikan puyu hasil pancingan dalam air bah..Kiranya wild perch la...hihihi
Mak tengah siang ikan puyu.Kena siang kat luar rumah sebab ikan puyu banyak sisik & ikan darat pula memang lebih hanyir berbanding ikan laut.Isi perut dia pun lebih banyak darah dan lendir.Sebab tu ramai juga tak makan ikan darat.Saya yang membesar dengan sawah dan ikan darat ni pun kalau suruh siang ikan darat ni saya akan cuba mengelak🤭🤣Apa lagi nak cucinya berkali2 dengan asam garam untuk hilangkan lendirnya...
Achik lagi la...tak mau langsung dah dia dengan ikan puyu ni.Kalau ikan haruan & keli dia makan lagi la.
Masak sambal tumis daun kari .saya c&p resipi dari oldpost.
Masak sambal tumis daun kari .saya c&p resipi dari oldpost.
SAMBAL DAUN KARI IKAN PUYU ...
15 ekor ikan puyu
1/2 cawan minyak..
1 tangkai daun kari
1 asam keping
1 sudu teh garam
½ sudu teh gula
minyak
Bahan Blend:
20 cili kering
1 bawang besar
1. Ikan puyu disiang bersihkan dan digaul garam kunyit.
2. Goreng ikan hingga garing
3. Tinggalkan minyak anggaran ½ cawan dalam kuali
4. Tumis daun kari hingga garing
5. Masukkan bahan blend dan biar hingga garing naik minyak
6. Masukkan asam,garam dan gula.
7. Masukkan ikan puyu goreng.
8. Sesuaikan rasanya dan masak hingga kering dan naik minyak...
Posting Komentar untuk "IKAN PUYU SAMBAL DAUN KARI"