Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

IKAN PUYU SAMBAL DAUN KARI

 Singgah blog Warisan Petani..Nampak wak  goreng dan asam pedaskan ikan puyu siam belaannya..Teringat sambal ikan puyu masak masa balik Kedah hari tu..


Ikan Puyu Sambal Daun Kari..Pic by Achik,kemas la sikit...hihihi



Ni pic saya...live dari kuali...tak senonoh



Ikan puyu hasil pancingan dalam air bah..Kiranya wild perch la...hihihi

Mak tengah siang ikan puyu.Kena siang kat luar rumah sebab ikan puyu banyak sisik & ikan darat pula memang lebih hanyir berbanding ikan laut.Isi perut dia pun lebih banyak darah dan lendir.Sebab tu ramai juga tak makan ikan darat.Saya yang membesar dengan sawah dan ikan darat ni pun kalau suruh siang ikan darat ni saya akan cuba mengelak🤭🤣
Apa lagi nak cucinya berkali2 dengan asam garam untuk hilangkan lendirnya...
Achik lagi la...tak mau langsung dah dia dengan ikan puyu ni.Kalau ikan haruan & keli dia makan lagi la.


Dah siap digaram kunyit...Kita goreng garing.Mak saya kalau siang ikan puyu dia buang kepala..sebab kepala ikan puyu keras.Tapi ada saja orang yang suka makan kepala ikan puyu.

Goreng garing-garing...


Masak sambal tumis daun kari .saya c&p resipi dari  oldpost.

SAMBAL DAUN KARI  IKAN PUYU ...
15 ekor ikan puyu
1/2 cawan minyak..
1 tangkai daun kari
1 asam keping
1 sudu teh garam
½ sudu teh gula
minyak

Bahan Blend:
20 cili kering
1 bawang besar

1. Ikan puyu disiang bersihkan dan digaul garam kunyit.
2. Goreng ikan hingga garing
3. Tinggalkan minyak anggaran ½ cawan  dalam kuali
4. Tumis daun kari hingga garing
5. Masukkan bahan blend dan biar hingga garing naik minyak
6. Masukkan asam,garam dan gula.
7. Masukkan ikan puyu goreng.
8. Sesuaikan rasanya dan masak hingga kering dan naik minyak...

Akhirnya,sambal ikan puyu ni hanya saya dan mak yang makan.Depa lain semua tak mau

Posting Komentar untuk "IKAN PUYU SAMBAL DAUN KARI"