Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

MASAK SINGGANG IKAN TONGKOL

 Mulut masih terasa pahit.Rasa nak makan yang masam-masam saja.Beberapa hari lepas minta cleaner buah cermai .Pelik depa tengok saya pepagi buta mengunyah buah cermai masam.Padahal selama ni saya tak suka asam asam mengalahkan perempuan bunting sulong.hihihi


Hari ni teringin nak makan kuah yang masam-masam .Maka seawal pagi tadi saya masak Singgang Ikan Tongkol + Bendi.Masak awal beberapa jam supaya kuah singgang lagi sedap.



Saya hanya guna 

3 keping ikan tongkol.

2 asam keping.

½ bawang Holland.

3 bawang putih ketuk.

3 keping lengkuas ketuk.

1 batang serai - ketuk.

1 buah tomato masak.

Sikit serbuk kunyit,garam dan secubit gula.Bila semua dah mendidih baru masukkan 10 batang bendi.Pastu rasa macam tak pedas.Tambah 3 cili padi merah yang diketuk.


Pasangannya budu..


Masak juga Sambal Bilis Kentang + Tempe.


Rebus 2 biji telur masin.Tapi yang sebiji tu macam dah tak elok.Tinggal sebiji yang elok..
Slrup...slrup..slrup...dapat hirup kuah singgang ...Berpeluh basah baju ...Hihihi...


Posting Komentar untuk "MASAK SINGGANG IKAN TONGKOL"