AYAM MASAK CABAI
Dah jarang saya masak beria.Saya sendiri pun dah tak ghairah nak makan sangat sekarang...
Sekarang laaaa...
Sebelum ni makan tak pernah tolak pun.Lepas daripada sekarang ni tak tau la...hahahaha🤣
Mengumpat saya la tuuuu🤣🤣
Saya memang tak faham ...Tapi lepas tu saya balas..
Deyy...vael mude'..
Terus senyap dia...🤭
Baru dia tau senyap...hahahaha
Dulu masa baru pindah rumah ni anak sulung dan nombor dua semua sekolah rendah lagi.Cella belum sekolah ...struggle nak cukupkan belanja.
Sekor ayam saya akan bahagi 4 bahagian.Sekali masak 1 bahgian.Potong kecik-kecik.Kadang campur kentang nak bagi banyak.Biasa saya makan kuah gitu saja sebab nak kasi anak-anak makan.Masak bekal,pun gitu juga.Yang penting anak-anak cukup.Swmua mak-mak pun macam tu kan..
Tapi ketika tu Allah bagi nikmat untuk semuanya jadi mencukupi...Makan apapun semua sedap waima sambal telur rebus dengan kentang.Nak masak pun rajin.Sekarang awat la saya dah tak serajin dulu...huhuhu
Resipi Ayam Masak Cabai ni saya c&p dari oldpost
AYAM MASAK CABAI CARA DULU-DULU
AYAM MASAK CABAI DULU-DULU
1/2 ekor ayam-8 ketul (gaul garam+kunyit)
1/4 cawan minyak
1 sudu garam
2 sudu teh gula perang
Bahan Giling /Blend
30 cili kering - buang biji & rebus
1 bawang besar
5 bawang putih
2 batang serai
3 hiris lengkuas
3 hiris halia
1 ketul kunyit
1. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak(tak perlu garing)
2. Dalam minyak yang sama anggaran 1/4 cawan, tumis bahan blend hingga naik minyak
3. Tambah garam, gula & masukkan juga ayam yang sudah digoreng.
4. Gaul rata & biar hingga kuah pekat d berminyak.
5. Sesuaikan rasa.
Posting Komentar untuk "AYAM MASAK CABAI"