BELIMBING SAMBAL CILI API
Tadi lintas depan rumah Wak Warisan Petani,kemain lebat belimbing buluh di pohon.Geram tengok...
Beras dalam tong pasti kecut perut!🤣
Periuk susah hati takut bocor🤭
Sebahagian belimbing tu saya belah dua dan setiap belah tu saya hiris tiga.Senang cakap sebiji belimbing saya belah enam🤭
Kalau belimbing kecik belaah dua pun dah ok.Tak belah pun sedap.Dengan syarat masak lama hingga belimbing lut sinar.In sha Allah sedap tak masam sangat kerana masamnya sudah keluar bercampur kuah sambal.
SAMBAL BELIMBING CILI API
30-40 biji belimbing buluh.
1 mangkuk bilis.
minyak,garam dan sedikit gula
Bahan Blend:
1 mangkuk cili api.
1 labu bawang besar.
3 bawang putih.
1. Panaskan secawan minyak dan goreng bilis hingga garing
2. Terus tuangkan bahan blend dalam gorengan bilis dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan belimbing yang dibelah-belah dan biar mendidih lama hingga belimbing jadi lut sinar.
4. Tambah,garam dan gula sesedap rasa.
* Masak awal beberapa jam sebelum makan supaya lebih sedap.
Cili padi merah +hijau lebih kurang semangkuk.
Campur juga selabu bawang besar dan 3 ulas bawang putih
Bila mendidih masukkan belimbing.
Pastu Adah bising kenapa masak lauk ni...Dia makan menambah🤭
Posting Komentar untuk "BELIMBING SAMBAL CILI API"