Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

BELIMBING SAMBAL CILI API

Tadi lintas depan rumah Wak Warisan Petani,kemain lebat belimbing buluh di pohon.Geram tengok...


Ni belimbing buluh pemberian Ros minggu lepas.Banyak dia kasi...seronok saya.

Beras dalam tong pasti kecut perut!🤣

Periuk susah hati takut bocor🤭


Sebahagian belimbing tu saya belah dua dan setiap belah tu saya hiris tiga.Senang cakap sebiji belimbing saya belah enam🤭
Kalau belimbing kecik belaah dua pun dah ok.Tak belah pun sedap.Dengan syarat masak lama hingga belimbing lut sinar.In sha Allah sedap tak masam sangat kerana masamnya sudah keluar bercampur kuah sambal.

SAMBAL BELIMBING CILI API

30-40 biji belimbing buluh.

1 mangkuk bilis.

minyak,garam dan sedikit gula 


Bahan Blend:

1 mangkuk cili api.

1 labu bawang besar.

3 bawang putih.


1. Panaskan secawan minyak dan goreng bilis hingga garing 

2. Terus tuangkan bahan blend dalam gorengan bilis dan masak hingga mendidih.

3. Masukkan belimbing yang dibelah-belah dan biar mendidih lama hingga belimbing jadi lut sinar.

4. Tambah,garam dan gula sesedap rasa.

* Masak awal beberapa jam sebelum makan supaya lebih sedap.


Saya guna rencah ikan bilis lebih kurang semangkuk.


Cili padi merah +hijau lebih kurang semangkuk.
Campur juga selabu bawang besar dan 3 ulas bawang putih 


Pastu  3 bahan tu blend jangan halus sangat.


Panas minyak.Goreng bilis dan tambah bahan blend.