Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

MASAK RENDANG AYAM CILI PADI

 Hari ni bawa bekal nasi impit sama rendang ayam


Ni,balik tadi pun makan lagi nasi impit rendang ayam ni

Walau rupa tak cantik tapi rasa dia Alahamdulillah sedap...hihihi masuk bakul angkat sendiri...


Asalnya rendang ni hijau sebab guna cili padi hijau.
Guna bahan simple sahaja.

RENDANG AYAM CILI PADI
25 ketul ayam
3 asam keping
1 gula nisan/gula melaka
½ kg santan
2 sudu kerisik
5 daun limau purut 
1 daun kunyit

Bahan Blend:
1 mangkuk cili padi hijau
(+-200gm)
2 bawang holland
5 serai
1 ketul lengkuas(besar ibu jari )
1 ketul kunyit(besar ibu jari)

1. Masukkan ayam dalam kuali bersama bahan blend.Masak hingga mendidih

2. Bila air ayam dan mula kering baru masukkan santan,asam,garam,gula nisan dan masak hingga mendidh sambil sesekali dikacau supaya tidak hangus dasarnya 

3. Tambah garam,asam keping,gula nisan, daun limau purut dan kerisik.

4. Masak api perlahan hingga terbit minyak.Sesuaikan rasa dan tabur daun kunyit hiris