Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

MASAK ÀCAR IKAN MASIN

 

Masak Acar Ikan Masin.
Untuk bekal tuan tanah.
Anak dara bongsu ni dah balik Trengganu.Dia minta buatkan Acar Ikan Masin untuk dia bawa balik.Yang dinamakan emak itu,jarang sekali menghampakan permintaan anak-anaknya.Apatah lagi berkaitan makanan...
kan...

Maka terjadilah acar ikan masin ni.

Beli la ikan masin siap hiris ni.Ditulis pada bekas ikan tu ," Ikan Kurau Masin".Sekilo hargnya  RM39.Tidaklah saya membeli sekilo.Adalah dekat ½ kg juga.Balik rumah bila dibelek-belek..
Tipah tertipu la Mak Long..!!!
Ini bukan ikan kurau..Ini Ikan Malong yang bentuk panjang macam belut dan banyak tulang tu.Habistu takkan nak hantar balik?
Makanya teruskan juga masak acar ikan masin (malong) ni.

Dipendekkan cerita,saya tak puas hati sebab acar ikan masin tak berasa sangat ikan malong masin ni 

Maka esoknya saya beli sepaket isi ikan kurau masin.Ada dalam anggaran 2 cawan isinya setelah didadu.Goreng garing dan humbankan semula dalam acar ikan malong tu.