PUCUK BETIK TUMIS PEDAS IKAN MASIN..LAUK MAK-MAK
Pucuk Betik Tumis Pedas Ikan Masin.Ni lauk mak-mak jer ni sebab biasanya anak-anak muda jarang nak suka lauk ni...hihihi
Pokok betik tepi rumah Achik.Mak tanam untuk buahnya tapi sayang jantan kejadiannya.Maka manfaatkan bunga dan daunnya la.Semua ciptaan Allah pasti ada sebab dan kegunaannya kan..
Haaa...pokok betik jantan di tebing parit taliair tepi rumah Achik.Layak dipanggil anak betik je pun..Tapi saya dah petik pagi nak balik KL tu
(dengar la kicauan bermacam burung dalam video ni)
Bunga dan pucuk betik
Bunga dan pucuk betik
Dah terbayang nak masak sayur tumis pedas bila sampai KL
Saya rebus dengan garam saja.Ada yang bagi tips rebus dengan pucuk jambu untuk hilangkan pahit.Tapi saya suka kepahitan yang ada pada pucuk betik.Bagi saya kalau nak kurangkan pahit ok lah.Tapi kalau yang nak hilangkan pahit pucuk betik,saya sarankan makan lah pucuk ubi..in sha Allah tak pahit🤭
3 pelepah pucuk betik + 2 cawan bunga betik
( guna pucuh sahaja @ bunga sahaja pun boleh)
½ cawan ikan masin
(saya guna ikan malung masin)
3 sudu minyak
garam & secubit gula
Bahan Tumbuk:
7 cili padi merah
3 bawang putih
5 bawang merah
1. Rebus pucuk betik + sikit garam.Bila lembut angkat dan basuh serta hiris-hiris.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan masin hingga garing.Ketepikan.
3. Tumia bahan tumbuk hingga naik minyak dan masukkan pucuk betik/bunga petik.
4. Masukkan ikan masin,perasa dan kacau rata.Sesuaikan rasa dan sedia dihidangkan bersama nasi putih.
Posting Komentar untuk "PUCUK BETIK TUMIS PEDAS IKAN MASIN..LAUK MAK-MAK"